Locatii pentru Kiteboarding


Cursul de kiteboarding se poate desfasura in mai multe locatii. Fie in Romania, la Marea Neagra sau pe lacul Fundata, fie pe insula Gokceada din Turcia sau pe insula Lefkada in Grecia. Ne uitam si catre alte locatii din Egipt, Filipine, Thailanda, Muntenegru, Croatia, Spania, Germania sau Franta si suntem deschisi catre orice propunere. Depinde doar de tine sa gasim coordonate de succes ale unei locatii frumoase.

pic1

Lefkada

Insula Lefkada, cunoscuta si sub numele de Lefkas sau Levkas, este situata in partea de vest a Greciei si face parte din grupul de sapte insule din marea ionica. Insula este legata de continent printr-un pod, acesta facand ca Lefkada sa fie printre putinele insule din Grecia accesibile direct cu masina.

Cu un climat mediteranean influentat de Marea Ionica, verile sunt calde, uneori chiar fierbinti, incepand din mai si terminandu-se in octombrie. Vantul termic incepe sa bata in jurul orei 13 cu o intensitate de 8-12 noduri, crescand treptat pana la 15-20 de noduri in jurul orei 15. In unele zile intensitatea vantului ajunge la 20-25 de noduri, oprindu-se abia la apusul soarelui.

Fenomenul de vant termic se formeaza in partea de nord-vest a insulei cu directia onshore, unde se afla si o plaja potrivita (Agios Ioannis) pentru practicarea kiteboardingului. In aceasta locatie apa este adanca si cu bolovani la intrare, ceea ce necesita un nivel mediu de cunostinte practice, situatie care nu este ideala cursului pentru incepatori. Pe insula mai sunt insa si alte locatii bune (Agios Nikolaos) pentru kiteboarding, unde vantul bate cu o intensitate mai redusa cu cateva noduri fata de Agios Ioannis, o plaja cu mal lin si apa mica ideala pentru desfasurarea cursului. Tot acolo regasim si o laguna excelenta pentru exersarea trick-urilor de catre riderii avansati.

Lefkada are multe posibilitati de distractie, restaurante cu specific, cluburi, terase, locatii interesante, o cetate istorica, porturi si sate deosebite, iar doua dintre cele mai frumoase plaje din lume, Porto Katsiki si Egremni Beach sunt aici. Insula Lefkada este una dintre locatiile noastre preferate din Europa unde vom reveni cu multa placere in fiecare an..

pic2

Gokceada

Imbros sau Imroz, denumirea greceasca a insulei a fost schimbata oficial in Gokceada la 29 iulie 1970. Cea mai mare insula din Turcia este situata in Marea Egee, la o distanta de doar 660 km fata de Bucuresti si mai este numita si Insula Vantului. Se poate ajunge relativ usor cu masina, pe drumul catre Canakkale, in zona Ecebat se vireaza dreapta catre Kabatepe, iar de acolo imbarcarea la ferryboat catre insula Gokceada (cost/auto = 12 euro).

Scaldata de apele Egeei, insula este un loc ideal pentru practicarea kiteboardingului si windsurfingului.. Meltemi, vantul specific care sufla incepand cu jumatatea lui iunie, este exploatat la maxim de practicantii kiteboardingului in toata aceasta perioada.

Exista trei locatii ideale pentru kiteboarding, un golf in partea de SE unde vantul bate on-shore si este perfect pentru kitesurfing, o alta locatie la off-shore pentru windsurferi dar apreciata si de riderii experimentati ai kiteboardingului, iar intre ele o laguna cu regim de rezervatie naturala, unde apa are o adancime mica, un avantaj pentru incepatori.

Zeytinlikoy, satul grecesc care pastreaza arhitectura elena, portul Kalekoy cu ale sale taverne si locuri placute, plajele linistite din LazKoyu, sunt doar cateva din locurile de vizitat in orele nededicate kiteboardingului.

Farmecul locurilor, ospitalitatea oamenilor, povestile la ceas de seara si mai ales vantul atat de prieten noua, au transformat Gokceada intr-un loc de suflet, in care mereu vom reveni cu drag.

pic3

Fundata

La numai 110 km de Bucuresti, in apropierea orasului Slobozia, Lacul Fundata este o locatie foarte buna pentru a descoperi kiteboardingul. Lac cu apa sarata, cu acces facil, fara obstacole in jur, pretabil pentru incepatori, intermediari si avansati. Indiferent de directia vantului, fie on-shore, fie off-shore, Lacul Fundata permite practicarea kitebordingului in bune conditii.

Zona de nord este foarte lina, cu un teren plat, propice exercitiilor cu kite-ul, iar zona de sud este un pic mai ingusta, pretabila atunci cand vantul bate din directia N, NE, NV. In marea majoritate a timpului, vantul este rafalos si deloc constant. Diferentele dintre viteza medie si rafala de vant dezvolta senzatii pline de adrenalina...EXACT ce ne place noua!

Locatia Lacului Fundata este aici

pic3

Marea Neagra

Da, se poate practica kiteboardingul la Marea Neagra. Acum marea noastra atat de draga este si mai accesibila de cand Autostrada Soarelui s-a prelungit pana aproape de Constanta. Aici sunt multe locatii, stiute si mai nestiute, incepand cu zona de sud a litoralului, Vama Veche cu o zona accesibila celor cu experienta, Mangalia, plaja dintre Saturn si Venus, Zona de nord din Mamaia, Navodari, Midia, Vadu si chiar plaja din Corbu. Plajele sunt largi si permit lansarile si aterizarile in siguranta, accesul in apa este relativ usor, apa nu foarte adanca in apropierea malului.

In perioadele de sezon, trebuie o atentie sporita la turistii care sunt din ce in ce mai prezenti pe litoralul romanesc. Kiteboardingul este un sport extrem insa trebuie practicat fara sa punem in pericol viata celorlalte persoane din jur. Vant sa fie ...locurile frumoase le descoperim impreuna si vom avea grija de siguranta ta si a celorlalti.

pic3

Sinaia

Bineinteles, in aceasta locatie vom practica snowkitingul ... adica varianta in care ne miscam pe zapada, pastrand acelasi mijloc de tractiune (zmeul kiteul, fie tub fie foil) si in care avem in picioare schiuri sau o placa de snowboard.

Dincolo de Valea Soarelui, la 10 minute de mers lejer (prin zapada cu echipamentul in spate) deasupra punctului de plecare al telescaunului, exista un platou frumos numai bun pentru snowkiting. Noi ii spunem la Fanarie. Zona este fara obstacole, cu vant bun atunci cand sufla, deloc rafalos, cu zapada foarte buna in mijlocul zilei (dimineata la primele ore este cam inghetata dar apoi, datorita pozitiei privilegiate si razelor solare, zapada te imbie la curse regulate si trick-uri pe masura). Se ajunge coborand de la Cota 2000 catre Valea Soarelui, fie direct, fie prin ocol prin Valea Dorului, pe schiuri, placa, cu kiteul, cu telescaunul nou sau vechi, in functie de preferintele fiecaruia. La intoarcere nu intarziati jos in vale. Instalatiile functioneaza in principiu pana la orele 15:45, dar puteti urca fie cu kiteul pana la Cota 2000 sau in apropiere, fie cu ratracul in conditii "speciale", fie pe jos admirand privelistea minunata a Carpatilor.

Tot la Sinaia, pentru zile cu vant mai slab, 9-15 noduri si in perioade nu foarte aglomerate (recomandam in cursul saptamanii), avem ca si zona de snowkiting, portiunea cuprinsa intre Cabana Jandarmilor, Telescaunul Valea Soarelui si Cabana Cota 2000. Mare atentie insa la turisti, la ceilalti sportivi fie schiori, fie snowboarderi. Nu recomandam aceasta zona pentru cursuri si nici pentru practica incepatorilor.

O alta zona de snowkiting este situata in apropierea punctului de imbarcare la telescaunul Valea Soarelui, jos in vale. Aceasta locatie o recomandam atunci cand vantul este linistit, cu valori medii si sufla pe directiile opuse liniilor de la telescaunul Valea Soarelui. De evitat apropierea la mai putin de 50 de metri de linia telescaunului!