Descopera lumea kiteboardingului!

Fly for your life! Informatii utile despre kiteboarding. Un sport extrem, un stil de viata, o pasiune...un zmeu purtat de vant.


Experienta acumulata, intamplarile de pe uscat si mai ales de pe apa, multiplele intrebari ale riderilor ramase fara raspunsuri obiective, toate, ne-au determinat sa va oferim aceste tutoriale cu informatii benefice despre kiteboarding. O mare parte dintre necunoscutele acestui sport le puteti descoperi aici. In continuare, vom adauga noi si noi informatii. Ne dorim ca acestea sa va ajute si sa va indrume primii pasi pe drumul suflat de vant al acestui sport minunat, kiteboardingul.Cum intretinem echipamentul?


La fel ca orice echipament sportiv si echipamentul de kite are nevoie periodic de o mentenanta pentru a-l pastra intr-o stare buna. Pe langa o intretinere periodica, zmeul trebuie verificat dupa fiecare folosire si impachetat cu atentie.

Pentru a evita deteriorarea materialului cauzata de sarea din apa (majoritatea locatiilor sunt cu apa sarata si inevitabil il vei da in apa) se recomanda o spalare periodica cu apa dulce.

Pe langa apa sarata mai intervin si alti factori care favorizeaza deterioreaza materialul zmeului, cum ar fi expunerea indelungata la soare pe perioada inactiva, nisipul fierbinte, etc.

Inapoi la tutoriale

Cum alegem echipamentul potrivit?


Zmeul - putem spune ca reprezinta piesa esentiala in acest sport, si ca atare trebuie ales in functie de nevoile noastre. Pentru a ne putea achizitiona un kite trebuie sa stim de la inceput unde vrem sa-l folosim, deoarece una dintre caracteristicile cele mai importante ale unui zmeu este dimensiunea, aceasta fiind dependenta de intensitatea vantului.

Bara - Fiecare zmeu trebuie achizitionat impreuna cu propria bara de control compatibila cu modelul si dimensiunea aleasa. Exista insa si brand-uri care suporta o bara universala pentru toate zmeiele, insa nu este o solutie foarte buna. Exista diferente multiple la fiecare brand, la sistemul de siguranta, la calitatea materialelor, la lungimea liniilor, la durabilitate si la sistemul de power si depower.

Placa - la fel ca zmeiele, placile de kiteboarding sunt de mai multe feluri, de la placi de lightwind la placi de freeride, freestyle, race si wave. Cel mai intalnit board este twintip-ul, o placa simetrica folosita atat la freeride cat si la freesytle. Pe langa nevoia personala, atunci cand alegem o placa trebuie sa tinem cont de greutatea noastra cat si de nivelul la care ne aflam. O placa cu dimensiuni mai mari te va ajuta la inceput, pentru ca va avea o suprafata flotabila mai mare si este foarte buna in conditii de lightwind insa nu iti va oferi multe posibilitati de progres. O placa cu dimensiuni medii poate fi folosita aproape in orice conditii si te va ajuta sa ajungi la un nivel avansat.

Harness-ul - reprezinta un element important deoarece acesta face legatura in zmeu si rider, forta generata de kite fiind transmisa in acesta. Trebuie ales in primul rand in functie de marime si de nivelul de confort oferit. Un harness neadecvat poate provoca disconfort, mai ales ales in randul incepatorilor deoarece acestia stau foarte mult cu zmeul pozitionat la zenith (ora 12 deasupra capului). Exista 2 tipuri de harness-uri: waist si seat. Fie ca optati pentru un harness waist sau seat, acesta trebuie sa fie usor de utilizat, comod si cat mai practic.

Inapoi la tutoriale

Ce echipament sa ai la tine?


Noi oferim tot echipamentul pentru cursul de kiteboarding. Tu trebuie sa ai la tine un prosop, costumul de baie (o bluza lycra ar fi ideala sau un costum de neopren in cazul in care desfasuram cursul in luni cu apa mai rece) si papucii sau sandalele de plaja. Daca este soare nu uita ochelarii de soare, crema de protectie solara ( recomandam una cu SPF >30, rezistenta la apa) si ceva pentru acoperit capul (o bandana, palarie sau sapca)

Inapoi la tutoriale

Teoria si practica kitebordingului / kitesurfingului


In cautarile noastre educationale am descoperit un material foarte interesant despre teoria si practica kiteboardingului. Bineinteles, la fel cum si autorul (inca necunoscut noua) a oferit publicului larg aceste informatii pline de continut si noi zmeii.ro am preluat acest material si va rugam sa il cititi cu atentie aici

Pe autor il asteptam la o disputa benefica pe tema "Cu vant putin, folosim o placa mare sau un zmeu mare?".....iar pe elevi ii asteptam cu raspunsuri si clarificari obiective

Inapoi la tutoriale

Review-uri kite-uri & echipamente testate


In anii de kiteboarding si aici ca o paranteza conteaza de fapt orele petrecute pe apa ( sunt rideri care se dau de 4-6 ani dar inca nu au depasit un anumit nivel si experienta lor este minima) am testat multe kite-uri.

Am inceput scoala cu un kite #Best Waroo 12 m model 2010. Si-a facut din plin treaba, prietenos fiind, simplu si agil, usor de relansat, stabil in rafala si rezistent la testele ce i le-am aplicat ca si cursanti (adica l-am cam bubuit de apa si nu s-a suparat).

Urmatorul pas a fost achizitia unui kite. Sfatuiti, nesfatuiti am decis in consecinta sa achizitionam un kite nou...si uite asa ne-am cumparat un #RRD Vision 12 m model 2011. Versatil, simplu si eficient, model in trei struti, exact un kite pentru incepatori. Marimea a fost aleasa ca sa ne dam intr-un vant bun, intre 12-20 noduri. Si-a facut treaba cu bine, exact ca si caietul trasat cu linii al unui elev din clasa 1, ne-a format deprinderile de baza. Stabil in vant, bine pozitionat in rafala, cu o bara foarte buna la acel moment, cu un sistem de release si de power /depower simplu si eficient, Vision-ul RRD a fost un new entry bun. Normal ca pretul mic si accesibil este dat si de calitatea materialelor dar per total pentru incepatori poate fi un debut bun.

Am achizitionat apoi inca doua kiteuri de la RRD, de marimi diferite, 13,5 si 9 mp. Ambele Vision model 2011, in ideea sa acoperim aproape toata gama de vant ( wind range) si sa ne dam in orice conditii de prognoza. Cert este ca nu le-am folosit decat la o iesire si apoi le-am transmis mai departe catre alti incepatori. Deja evoluam si Vision-ul nu ne mai ajuta foarte mult.

Vision RRD = bun pentru inceput, pret scazut, calitate medie, stabil in rafala, simplu si eficient

Apoi am testat un #Royal Solo de 13 m, model 2011. Un #kite adevarat care ne-a intrebuintat serios. Rapid si versatil, Royal Solo este un kite simplu si plimbarea cu el pe apa devine instinctiva si usoara. Caracteristicile de siguranta si relansarea dar si sistemul de depower fac orice rider, chiar si pe cei incepatori sa se simta increzatori si sa se bucure de o alunecare lina. Modelul Solo se bazeaza pe un design cu patru struti, este de asemenea, foarte stabil in aer si poate zbura in orice conditii de vĂ¢nt.

Directia este exacta si usoara, iar bara dezvolta o presiune reglabila. Zmeul Royal Solo 2011 este o masina de zbor incredibila potrivit pentru orice tip de rider. La fel ca toate celelalte modele kite-ul Royal Solo este extrem de usor de configurat, este construit din materiale foarte durabile si consolidate pentru a rezista in cele mai grele conditii, fara a suferi niciun prejudiciu. Ne-a placut atat de mult incat ne-am achizitionat 3 kite-uri nou noute model Royal Solo. Si nu a fost deloc usor, cautandu-le aproape in toata Europa. Dar stiti si voi, lucrurile bune se gasesc foarte greu. Zburam in continuare cu acest model de marimi diferite, 9 si 13 m si le recomandam cu incredere. Le puteti testa si voi in cadrul cursului.

In iarna 2012/2013 am avut ocazia sa testam 3 noi kite-uri la snowkiting. Unul deja era in proprietatea noastra, o bestie, RRD Obsession pe nume, de 12 mp si un model la fel de atractiv de la F-one Bandit 6 in doua marimi, 9 si 14 mp. Pe rand am spune cam asa:

RRD Obsession MK 4, agil, rapid un kite cu multa personalitate care trebuie descoperita si exploatata la maxim.

F-One Bandit 6, size 9 mp, ne-a placut foarte mult, versatil, cu un raspuns rapid la comenzi, calitate foarte buna a materialelor, confortabil si stabil.

Si am trecut prin 2013 si iata-ne in vara lui 2014 unde am tot testat.

Incepand cu North Vegas de 9 m, model 2012

Core Riot 2011 size 12mp

RRD Obsesion MK 5

Naish Draft 2013

Slingshot Rally2012 size 8,9,12

F-one Bandit 6 size 14 m

RRD Pasion 2012

RRD Religion 2012

RRD Obsession MK 6

Core XR2 LW

Inapoi la tutoriale